Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 196 návštěvníků)

" RUMÁK" dle naší babičky S OBRÁZKOVÝM POSTUPEM

0.0
" RUMÁK" dle naší babičky S OBRÁZKOVÝM POSTUPEM

Potřebné ingredience

TĚSTO (z uvedeného množství se připraví 2 placky):
30 dkg hladké mouky,
1 vejce,
8 dkg tuku (hera, stella, máslo, atd.),
1 pr do pe ,
kakao,
10 dkg cukru,
3 lžíce mléka

KRÉM:
mléko
2 vanilkové pudinky (použijeme menší množství mléka, než je uvedeno na obalu...zhruba ½ - ¾l),
1 hera,
moučkový cukr

NA DOZDOBENÍ:
2 balení piškotů,
200g čokolády,
ořechy,
rum

Postup přípravy

Z těsta vyválíme dvě tenké placky. Těsto se trochu hůř zpracovává, protože by mělo být tužší, aby se dalo dobře rozválet. Nevadí pokud jsou placky trochu „záplatované“, protože jedna bude vespod a vrchní přikryje čokoláda a ořechy. Pláty upečeme do růžova a dáme vychladit. Uvaříme si hustší pudink (viz. suroviny výše). Do vychladlého pudinku pak pomalu zašleháme tuk a cukr dle chuti. Nyní si vezmeme první placku, natřeme ji polovinou vanilkového krému a hustě poklademe piškoty namočenými v rumu. Potřeme zbylým krémem a překlopíme druhou plackou. Vršek polijeme čokoládovou polevou, posypeme ořechy a necháme uležet. Opravdu to chce nechat minimálně přes noc uležet (spíše 24 hodin), protože jinak by se nám placky při krájení lámaly. Tak vydržte, výsledek opravdu stojí za to:-)

těsto uhnětené v domácí pekárně a připravené na další zpracování

...

vyválené placky připravené na pečení

našlehaný krém

a můžeme začít. První vrstva krému už je natřená na spodní placce

opilé piškoty jsou už také na svém místě:-)

...a zbytek krému

...a přiklopíme druhou upečenou plackou

čokoládovo-ořechová čepička

a po té co jsme nechali dezert přes noc uležet a vychladnout můžeme servírovat nedočkavým strávníkům:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

babkamt 28. 10. 2014, 21:14
(Y) (Y) (Y)
lidare 28. 10. 2014, 20:09
(Y) :-) (C) mňam,krásné a lákavé (clamp)
novackova 28. 10. 2014, 19:51
(Y) (Y) (Y) (F)
laskonka333 28. 10. 2014, 17:14
(Y) (Y) (C)
drahoška 28. 10. 2014, 7:37
Je výborný,zrovna dlabu :-)Ale dětem do školky v žádném případě, i na mě je až moc rumový,příště bych rum trochu naředila. (Y)
sabbi 14. 6. 2009, 22:11
tak jsme ho doma také zkusili a byl výborný (Y) (clamp)
Svaťka M. 14. 6. 2009, 22:08
JEŽKOVI VOČÍÍÍ, TO MUSÍM ZKUSIT (zajic) JAK TO VIDÍM, TAK BYCH SNĚDLA MONITOR! jENŽE MÁM JEN REMOSKU :-S
8lena8 3. 6. 2009, 10:04
Zdravím, včera jsem zkoušela recept a dala jsem tam 2 vejce místo 1, placka se vůbec netrhala a šla perfektně vyválet. Dneska jsem to nakrájela a ochutnala je to super, pekla jsem to do školky pro děti na zahradní slavnost tak doufám že si všichni pochutnají. Díky za recept Lenka
kochanski 4. 6. 2009, 11:24
@8lena8 No vidíte Leni, dobrý zlepšovák (clamp) (clamp) (clamp). U nás doma jsme už zvyklí na zpracování těsta s jedním vajíčkem, ale na zjednodušení práce to může být fajn řešení. Příště také vyzkouším...schválně jestli to bude chuťově nějak poznat. Doufám, že děti si včera pochutnaly :-) :-) :-)?
pralinka66 18. 5. 2009, 15:03
tak jsem je zas dělala! Díky za připomenutí!!!! (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
tretinka 18. 5. 2009, 14:56
Dobrý den Jani, taky jsem neodolala a vyzkoušela váš receptík. Vše super!!!! a když přišly kamarádky na kafe, nestačila jsem přikrajovat na podnos. Jen jsem chtěla vlastní vychytávku - aby se mi těsto nepotrhalo při přenášení na plech, jsem ho vyvalovala přímo na tom plechu. A jelikož nemám malý váleček jsem vlezla do špajzu a vytáhla zavařovací sklenici 0,7l a rozválela to ní :-D Výsledek S UPER, zůstalo akorát špinavé nábobí (Y) (Y) Veronika
kochanski 22. 5. 2009, 20:09
@tretinka tak tomu říkám zlepšovák (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y). Super (Y) (Y) já si zas těsto vyvaluju na pečícím papíru, uříznutém přesně podle velikosti plechu a taky je to pak mnohem jednodušší :-)
vcelka01 14. 5. 2009, 20:09
Dělala jsem, jsou výborné (Y) (Y) (Y), jen do krému jsem dala máslo a dělala jsem to z 1 a 1/2 dávky.A příště to nechám uležet o den déle. Nezbylo a to mé potěšilo, děkuji za prima recept (clamp) (clamp) (clamp)
kochanski 14. 5. 2009, 23:39
@vcelka01 To je skvělé, že Vám také zachutnal a měl úspěch (clamp) (clamp) (clamp) (clamp). Máslo do krému je samozřejmě výborná varianta (Y)
nigina 10. 5. 2009, 17:00
(clamp) (clamp) (clamp) vyzerá to fantasticky.... snáď sa budúci týždeň odvážim a skúsim ho urobiť :-$ Dik za recept (L) (Y)
petezuel 10. 5. 2009, 14:03
TAky přidávám svůj komentář. Dneska jsem tento zákusek udělala a v tuto chvílinku se chladí hezky v ledničce. Akorát bych měla dotázek, uvádíte, že na těsto příjde tuk. Myslí se který??? Já jsem použila 100%, do krému uvádíte HERU, omlouvám se za připitomělý dotaz, ale fakt nevím. Určitě bude vyborný, těsto se teda hůře spojovalo,ale při skládání se mi bortilo pod rukama.
kochanski 11. 5. 2009, 12:53
@petezuel Petruš, tuk do těsta by měl být buď hera, stella či podobné tuky na pečení...případně máslo. Těsto je opravdu trochu hůř zpracovatelné, protože musí být tužší, aby se dalo lépe vyválet. Ale nebojte, časem už to budete mít v oku (Y). Mě také chvíli trvalo než jsem se vypracovala téměř k dokonalosti ;-)...ale na babičku stále nemám :-) :-) :-) Ať Vám chutná (zajic)
petezuel 11. 5. 2009, 18:25
@kochanski Tak s tím 100% tukem to není špatný. Ale příště dám teda heru. Díky
skuli 5. 5. 2009, 17:15
Jani, děkuju za tenhle úžasnej receptík (kytara) (kytara) (kytara) přesně tenhle koláč dělala i moje babička já ho milovala, jenže pak bohužel umřela a nevěděla jak se buchta dělá *-), tak teď už to vííím a těšííím se jak si pochutnám a zavzpomínám (C) pa
kochanski 6. 5. 2009, 13:01
@skuli Oli, ještě že máme ty poklady z šuplíků našich babiček co (Y) (Y) (Y) přeji nostalgické vzpomínání při mlsání (zajic)
Maceska2 3. 5. 2009, 12:38
Dobrý den Jani, neodolala jsem a včera vytvořila. Nemohli jsme se s manželem dočkat rána až ochutnáme. Je opravdu vvinikající (clamp) (Y) (clamp) (Y) Těsto, ale do rána moc nezměklo, pořád se láme, asi jsem udělala někde chybu. Nedařilo se mi spojit, tak jsem tam přidala trochu másla. Jaestli to je špatně?????? Co by jste mi poradila???, Ale i tak se oblizujem |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
kochanski 4. 5. 2009, 9:15
@Maceska2 Zdravím Marcelko, jsem ráda, že jste se nechala zlákat receptíkem a že Vám chutná (Y) (Y) (Y) A s tím tvrdším těstem si nedělejte hlavu. Ono se opravdu hůř zpracovává. Možná příště bude lepší spíš než máslo přidat trošku víc mléka, protože tím větším množstvím másla je pak podle mě ještě tvrdší. Těsto by mělo být dost tuhé, ale mělo by se dát bez problémů vyválet. Výhodu mají majitelky domácích pekáren :-). A taky záleží na hustotě krému a namáčení piškotů. Krém by neměl téct, ale neměl by být ani tuhý jako třeba máslový. A piškotky pěkně nacucat rumem ;-). A hlavně, opravdu vydržet a nechat dezert uležet těch 24 hodin. Čím déle vydržíte tím křehčí bude a uvidíte, že pokud Vám zbyde nějaký kousek na dnešek, tak ten už se bude rozsýpat (Y)
Maceska2 4. 5. 2009, 12:39
@kochanski dobrý den děkuju za radu, myslela jsem si to, že to může být tim másle. Ve čtvrtek budu péct znovu, tak pak dám vědět. (hello) (hello) (hello) (hello)
kochanski 4. 5. 2009, 13:03
@Maceska2 příště už budete určitě dokonalá (clamp) (clamp) (clamp) těším se na zprávičku
Jolly12 2. 5. 2009, 11:07
vyzera fantasticky a urcite aj tak dobre chuti- najblizsie vyskusam aj ja.
OlivkaC 1. 5. 2009, 15:50
Dobrý den,právě zkouším vaší dobrotu,ale nedalo mi to na dva plechy ani omylem,buď jsem jelito :-Dnebo je mám větší :-)
kochanski 1. 5. 2009, 19:03
@OlivkaC Oli, jelito určitě nejste ;-) ;-) ;-). Možná máte opravdu větší plech (zkusím ten můj přeměřit). Každopádně čím tenčí plát se Vám podaří vyválet tím lépe...těsto trochu nabyde. A jak už jsem psala v postupu, klidně ho můžete dotvarovat až na plechu tím, že někde trochu oříznete a jinde "přilepíte", tak aby Vám vyšel co nejpravidelnější čtverec nebo obdélník. Kostrbaté kraje se zarovnají a ještě se Vám o okrájené kousky doma poperou :-) :-) :-)
peky2 28. 4. 2009, 10:10
Jani,ty vypadaj fakt úžasně (Y) (Y)maminka bude mít za týden narozeniny,určitě jí je upeču :-) :-) :-) (^)děkuji za tip. (L) (L) (L)
Ankavi 26. 4. 2009, 21:32
Super :-) :-) :-) Sbíhají se mně sliny (C) ^o) ^o) Ale co děti, dáváte to i jim ;-) ;-) neb je to moc rumu 8o| Díky za bezva recept, určitě vyzkouším (clamp) (clamp) (hello) Ivana
kochanski 26. 4. 2009, 22:38
@Ankavi Ivanko, myslím, že ten jeden kousek by děcko přežilo ;-). Ale pro jistotu stačí rum na máčení piškotů naředit vodou a nebo použít do krému rumovou esenci a piškoty namočit třeba do slabého kafe (H)
Ankavi 11. 5. 2009, 0:16
@kochanski Se zpoždění děkuji za odpověď - jak tak na to koukám, myslím, že jednu dávečku opravdu přežijou ;-) ;-) ;-) Děkuji a už se těším, I. (hello)
Jitule64 16. 4. 2009, 16:15
Jůůů, vypadá fakt skvěle. Dávám do oblíbených a určo vyzkouším. (Y) (Y) (Y)
kochanski 16. 4. 2009, 23:19
@Jitule64 Jíťo to jsem ráda, že Vás recept inspiroval. Určitě nebudete litovat (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie